Andra trafikbrott

Många ser rattfylleri och drograttfylla som de absolut värsta trafikbrotten, och det är delvis sant då det alltid är ett aktivt val att sätta sig bakom ratten trots att man druckit alkohol eller intagit andra medel som påverkar bilkörningen. Men det finns flera andra trafikbrott som tyvärr också är väldigt vanliga och som varje år skördar liv, helt i onödan.

Onödiga trafikbrott leder till olyckor

Trafikbrott orsakatrafikbrotts alltid av att bilföraren själv varit oaktsam och i de flesta fall medvetet brutit mot lagen. Många anser sig stå över lagen i trafiken och menar att det är okej att göra vissa övertramp eftersom de känner sig så säkra i sin egen bilkörning. Dock ska man alltid komma ihåg att lagarna finns till för allas säkerhet, och för att alla ska kunna känna sig trygga och säkra i trafiken. Det räcker med att en enda person bryter mot dessa för att flera olyckor ska råka ske.

Några av de vanligaste trafikbrotten i Sverige:

  • Fortkörning. Alla som har kört bil har någon gång kört för fort, men det är ett av de dummaste övertrampen man kan göra i trafiken. Att hålla sig till hastighetsbegränsningen är avgörande för utgången om en olycka skulle vara framme.
  • Missar att använda bilbälte. I Sverige är det lag på att alltid ha bälte, oavsett vilken plats i bilen man sitter på. Att bälten räddar liv lär de flesta sig redan som småbarn och det finns aldrig en anledning till att låta bli.
  • Kör en bil med körförbud. En bil får körförbud just för att den är trasig eller på annat sätt kan orsaka fara i trafiken. Att köra den trots detta är respektlöst mot alla medtrafikanter.
  • Kör i förbjudet körfält. Oavsett om det är en bussfil eller om det är motsatt körriktning som bilen svänger över i så är det ett riktigt dumt trafikbrott som orsakar många dödliga olyckor helt i onödan.