Martin Kellerman är en serietecknare som gjort den populära serien ”Rocky”, som handlar om en bitter hund som ofta sitter på krogen och spiller ur sig sin briljanta syn på vmss00-kellerman-886__mngl_20110402ab5x020nyh_1-indd_3515erkligheten. En träffande serie som många kan känna igen sig i och skratta åt.

2010 startade Martin Kellerman en ”Don’t drink and drive”-kampanj med sin seriefigur Rocky. Kellerman arbetar på kommunikationsbyrån Brinner, och den tillsammans med Lotsen Kommunikation formgav kampanjen som i stort sett grundades med frågan ”Vad är mer korkat än att köra bil dagen efter alkohol har förtärts?”. Tillsammans med vägverket och övriga aktörer inom ”Don’t drink and drive”, startades en tävling där folk fick svara på just den frågan.

Rocky skapade populär tävling

Tävlingen spred sig snabbt och blev populär, mycket tack vare den effektiva marknadsföringen. På krogar runt om i landet sattes affischer med den pouplära seriefiguren upp, och Rocky figurerade även på vattenflaskor som delades ut på krogarna för att uppmärksamma vikten av att även dricka vatten, eller endast dricka vatten för den som tänker köra dagen efter.

I prispotten för den som skickade in det bästa tävlingsbidraget fanns även mängder av Rocky-prylar att vinna, något som självklart gjorde tävingen mycket populär då det är en högst uppskattad serie.

Målet med kampanjen

Don’t drink and drive har som huvudfokus att se till att unga inte kör bil samma kväll som de har druckit, men kampanjen med Rocky fyllde ett nytt syfte. Här var fokus på att informera om att det inte heller är en bra idé att sätta sig bakom ratten dagen efter en utekväll, eftersom alkoholen stannar kvar i blodet och många är påverkade långt in under nästa dag utan att riktigt veta om det. Rocky är en seriefigur som ofta rör sig i krogmiljö och blev därför en naturlig del att ha med i kampanjen för att dra till sig uppmärksamhet.

I slutändan visade sig kampanjen med Rocky vara riktigt lyckad, och såhär många år senare är det fortfarande ett stort antal människor som minns den och säkert tog många avstånd från bilkörning dagen efter tack vare Rocky.