I Sverige är rattfylleri ett trafikbrott som enligt lagen innebär att en person kör bil eller annat motordrivet fordon med mer än 0.2 promille alkohol i blodet. Även drograttfylla ingår i rattfylleri, och är namnet på brottet när någon kör bil efter att ha brukat droger. Båda dessa brott ses som mycket allvarliga i Sverige och kan ge både böter och fängelse som straff. Den som blir dömd för rattfylleri eller grovt rattfylleri får även körkortet indraget med omedelbar verkan.

Risker mrattfylleried att köra bil onykter

Många vet inte hur allvarligt det egentligen är att köra rattfull, och många ursäktar sig med att de bara druckit ett fåtal glas och fortfarande känner sig nyktra. Men det krävs inte mer än någon enstaka starköl eller ett glas vin för att komma upp till promillegränsen för rattfylleri, och redan här är bilkörning förenat med livsfara.

Alkoholen försvagar kroppen och sänker reaktionsförmågan samt koncentrationen. En väldigt berusad person bakom ratten kan likställas med någon som sover samtidigt som den kör, vilket de flesta förstår är en fara för alla runt omkring.

Trafikverkets kampanj mot rattfylleri

Trafikverkets populära kampanj ”Don’t drink and drive” har varit igång i snart femton år, och arbetar ständigt med att lära ungdomar och unga vuxna om farorna med rattfylleri. Kampanjen är effektiv med föreläsningar blandat med skrämselteknik där ungdomar själva får se skadorna som kan uppstå. Det är viktigt att lära sig att oavsett hur bra koll en förare anser sig ha på sin egen bil och trafiken runt omkring, så kan oförutsägbara situationer fortfarande uppstå. Dessa klarar många duktiga förare av så länge de är pigga och nyktra, men med alkohol i kroppen försämras tyvärr både reaktionsförmågan och omdömet och risken för en olycka med dödlig utgång blir genast mycket större. Målet med kampanjen är att rattfyllorna ska försvinna helt för rädda liv och göra vägarna så trygga som möjligt. Läs om att välja nykterhet och alkoholproblem här.